Jaká profese se hodí k vám? Vybírejte podle smyslu i ohodnocení

Až budu velký, chci být policajtem! Tato slova zní dnes a denně z úst malých chlapců, děvčata chtějí být princeznami nebo učitelkami. Povolání nám dodává pocit sebevědomí, společenský status, životní náplň i poslání. Díky finanční odměně za výkon získáváme svobodu a můžeme si užívat život naplno. Často však není jednoduché si jej zvolit. Chcete dělat to, co vás baví nebo to, co vás dobře uživí?

Platové ohodnocení

Peníze, chechtáky, šešule. Jsou všude, každý je chce mít. V dospělosti se za nimi ženeme jak bezhlaví. Častým hnacím motivem v zaměstnání je proto platové ohodnocení. Pokud mi někde nabídnou více, pak silně zvažuji, že dám výpověď i přes skvělý kolektiv a pracovní benefity. Mzda / plat je pro mnohé alfou omegou při rozhodování, zda někam nastoupí. Je to tak správně?

Peníze, jak již bylo řečeno, nám dávají svobodu. Můžeme si za ně koupit zážitky, vycestovat na dovolenou, pořídit auto. Pokud námi za skvěle odvedenou práci podají ruku a poděkují, na chleba z toho mít nebudeme. Pokud však budeme stále ve stresu a modlit se, ať už odbije pátá a my můžeme jít domů, bude trpět naše zdraví, vztahy. Peníze nám pak budou k ničemu. Je tedy potřeba zvolit kompromis.

Je fajn dělat, co vás baví. Nesmíte však díky tomu skonči na ulici. Zdroj: Pexels.cz

Peníze vs. štěstí

Čím více vyděláš, tím budeš šťastnější. Je to opravdu tak? Podle sociologického výzkumu na Princetonské univerzitě toto rčení je pravdivé jen do určité míry. 1,5 milionů ročně, tedy 120 000 Kč měsíčně, je částka, za kterou podle vědců budeme mít šťastnější a spokojenější život. Berme v potaz, že výzkum probíhal v USA, kde je celkově vyšší platové ohodnocení i spotřební ceny než u nás. Na poměry Česka proto výsledky výzkumu odpovídají 60 000 .

Za toto měsíční platové ohodnocení si pořídíte kvalitní bydlení, automobil, vyrazíte na dovolenou a zbyde vám i na investování do akcií nebo nemovitostí. S vyšší částkou pouze vyměňujete kvalitní věci za luxusní, které dlouhodobě nepřispívají ke štěstí.

Co dělá kromě peněz dělá člověk šťastným v životě? Podle studie anglické vysoké školy London School of Economics vyplývá, že i přes výrazném zlepšení ekonomické situace za posledních 40 let se štěstí obyvatel nezlepšilo. Kromě peněz ke štěstí přispívá kvalitní vzdělání, pohodové vztahy s rodinou, přáteli a partnerem, dostatek volného času. jazyky a pocit poslání a cíle v životě.

Workoholismus ke štěstí nevede. Věnujte svůj čas i zájmům a koníčkům. Zdroj: Pexels.com

Průměrná měsíční mzda v Česku

Jak na tom jsme v České republice, co se týče platů a dosažení na onu magickou hranici 60 000 Kč? Průměrně si zaměstnaný člověk vydělá dle Statistického úřadu za měsíc 27 889 Kč (statistika z 1. čtvrtletí 2017). Tato částka je brána jako hrubá mzda. Jedná se o průměr ze všech krajů ČR. Pokud vezmeme v potaz pouze Prahu, pak průměrná mzda vychází na 36 194 Kč, což se dostává o něco blíže na našim 60 000 Kč. Nejhůře je na tom Karlovarský kraj (23 807 Kč). Průměrná hodinová mzda je 170 Kč.

V případě platového ohodnocení tedy nehraje roli pouze zvolené zaměstnání, ale také místo výkonu práce.

Nejlépe placené profese v Česku

Za co se v zaměstnání platí? Za odpovědnost. Proto nejvyšší platy v ČR mají ředitelé velkých firem nebo dispečeři letového provozu. Statistiky výdělků profesí lze nalézt v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV). Rychle zmiňme, že nejvíce ve mzdové sféře vydělávají vysokoškolsky vzdělaní muži ve věku 30 až 49 let s nemanuální prací. Ve stejné kategorii ženy vydělávají v průměru o 9 000 Kč méně.

Nejlépe placené profese:

  1. Řídící pracovníci letového provozu (192 130 Kč)
  2. Ředitelé velkých společností (139 385 Kč)
  3. Piloti (109 667 Kč)
  4. Techničtí a vědečtí náměstci (104 632 Kč)
  5. Ředitelé advokátních kanceláří (104 298 Kč)
  6. Primáři ve státních nemocnicích (98 004 Kč)
  7. Ředitelé (náměstci) v oblasti ICT (97 764 Kč)
  8. Personální ředitelé (94 281 Kč)
  9. Ředitelé v oblasti finančních služeb (92 800 Kč)
  10. Anesteziologové ve státních nemocnicích (90 103 Kč)

Zdroj: ISPV

Naproti tomu nejhůře placené profese jsou uklízeči, barmani, vrátní, ostrahy, číšníci a pomoc v kuchyni.

  • A víte, jaké jsou nejdivnější profese světa? My ano

Vysoké pracovní postavení vede k vysokým příjmům, úměrně se však zvedá i odpovědnost a stres. Zdroj: Pexels.com

Vlohy, smysl a sebeuplatnění

Pilot, doktor, personalista nebo podnikatel? Každá profese má jinou pracovní náplň a zaměření. Je dobré již od ranného dětství mapovat, v čem vynikáte, co děláte bez nutnosti odměny rádi a jaké jsou vaše zájmy. Kdo má silné komunikační dovednosti, ten by měl přemýšlet o profesi typu obchodník. Pokud jste vždy rádi psali, fotografovali nebo naslouchali a pomáhali ostatním, pak vaše zaměření bude zcela jiné.

Čím více toho zkusíte, tím jasnější představu budete mít o tom, v čem vynikáte. Stáže, brigády nebo pracovní poměry na poloviční úvazek jsou v tomto ideální. Zeptejte se také svého okolí, pod jakou profesí si vás dokáží zařadit a v čem vidí vaše silné stránky. Jejich odpověď se může s představou o vás samotných zcela lišit.

Objevte, v čem jste výjimeční. Zkoušejte, co nejvíce věcí a ptejte se ostatních, kde vidí vaše silné stránky. Zdroj: Pexels.com

Proč chci dělat tuto práci?

Smyslem práce by nikdy nemělo být udělat radost nebo dokázat něco někomu jinému. Taktéž není vhodné, aby hlavním smyslem výkonu práce byl externí stimul, tedy např. mzdové ohodnocení. V tomto případě strávíte většinu ze svého dne někde, kde nechcete být, a to se odrazí na vaší náladě, vztazích a celkově štěstí. Mimo jiné se vystavujete riziku tzv. syndromu vyhoření.

Jste prodavačem bot? Pak vaší prací není prodávat, ale pomoci lidem cítit se při denních aktivitách skvěle ve své obuvi. Obuv nosí každý z nás, proto se dá s nadsázkou říct, že prodavač bot je jedna z nejdůležitějších profesí. Přemýšlejte takto i o dalších profesích.

Ambice jednotlivce

Budu spokojený sám se sebou, až budu ležet na smrtelné posteli a přemýšlet o svém prožitém životě? Každý z nás má jiné ambice a cíle. Někomu stačí prožít život v pohodové práci, založit si rodinu, domů chodit s prázdnou hlavou a věnovat se kamarádům. Jiný se nezastaví, dokud nebude na pozici ředitele firmy nebo nevybuduje firmu vlastní. Vnitřní oheň, který nás žene v pracovním životě, hoří v každém jinak. Vybírejte proto vždy takovou práci, která vás posune blíže k vaším cílům a na cestě nabídne potřebné vzdělání.

Člověk se vyvíjí a jeho zájmy i potřeby se mění. Někdy se stane, že se kariérní směr již není od společnosti žádaný nebo jemu samotnému nedává smysl. Nejjednodušší cestou je potom vybrat rekvalifikační kurz, který podle zaměření splní směr nový. 

Majitel vlastní společnosti, nebo spokojený zaměstnanec? Zvolte si svůj cíl a běžte za ním. Zdroj: Pexels.com

Pár rad závěrem

Objevujte, zkoušejte, zajímejte se. Vaše vysněné povolání se může nakonec ukázat jako něco, co vás absolutně nenaplňuje. Mnoho profesí na první pohled vypadá atraktivně. Když je blíže prozkoumáte, skrývají se za ní hordy administrativní činnosti a odpovědnosti, kterou snese jen málo lidí. Nakonec zjistíte, že je pro vás vhodné zcela jiné zaměření a odvětví.

Myslete na smysl vaší práce, váš talent / vlohy pro pracovní činnost a také na odměnu. Více pracovních možností nabízí velká města (Praha, Brno). Zvážit je proto vhodné i stěhování. Vyzkoušejte cestování a práci v zahraničí. Budete si tak jistí, že práce, které se věnujete, je pro vás ta pravá.

Komentáře

+420 286 857 164

2014 © Copyright OA Praha. All rights reserved

Aira GROUP s.r.o.