9 aplikací pro výuku angličtiny, které musíte vyzkoušet

Chytré telefony jsou neodmyslitelným společníkem každého studenta. Jejich využití jde stále kupředu a tak se čím dál častěji stávají také užitečným pomocníkem. Strmý vzestup zaznamenávají i aplikace pro výuku cizích jazyků. Ty, které se věnují angličtině, budou tématem tohoto článku. Takže nebudeme chodit kolem horké kaše a „Let's Go!“

#1 Duolingo: Propracovanost na prvním místě

Jedna z nejstahovanějších a nejlépe hodnocených aplikací. Čtyři a půl milionů hodnocení a výsledek 4,7 z 5 hovoří samo za sebe. Duolingo je na první pohled jednoduchá a přehledná, přesto je však velmi propracovaná. Na začátku si uživatel vybere skupinu dle svých znalostí.


Poté jsou mu nabídnuty různé skupiny témat, která může absolvovat postupně anebo mezi skupinami přeskakovat. Samotné lekce se skládají z poslechu, čtení, psaní a kombinace všech dovedností s překladem. Průběh lekcí je velmi podobný hře.

Na horním okraji obrazovky je ukazatel skóre, které uživatel během lekce sbírá. Správné odpovědi body přidávají, špatné zase ubírají. Cílem je v každé lekci nasbírat daný limit bodů. Jakmile je skóre plné, odemkne se další úroveň daného tématu a můžete pokračovat.

Duolingo se snaží motivovat ve stylu mobilních her. Absolvované lekce a témata odemykají různé úspěchy a herní měnu. Tato motivace slouží k tomu, aby uživatel používal aplikaci pravidelně, vždy dostatečně dlouho a aby dělal jednak pokroky a také aby si osvěžoval již nabyté vědomosti. Dalším atraktivním prvkem je propojení se sociálními sítěmi. Své úspěchy tak lze jednoduše sdílet.

Aplikace je ke stažení zdarma. V aplikaci jsou občas reklamy, které lze odstranit zakoupením aplikace. Duolingo však lze naplno využívat i bez placení, stačí si založit účet a přihlásit se.

  • Jak to v aplikaci vypadá a co o ní říká jazyková lektorka, se dozvíte v následujícím videu:

#2 Phrasalstein: Originalita hraje prim

Nejoriginálnější aplikace z našeho výběru. Krkolomný název /frejzlštajn/ perfektně vystihuje její filozofii i zpracování. Je totiž zaměřená na pokročilé uživatele, kteří anglicky něco umí a potřebují si názornou a také zábavnou formou osvojit slovní spojení.


V aplikaci jsou totiž dvouslovné fráze kromě slovního popisu vysvětleny animovanými videosekvencemi. Všechno je stylizováno do groteskního hábitu hororových animáků typu Adamsova rodina. Uživatel má na výběr dva režimy výuky.

První je slovník frází, kde je ke každé zobrazena animace a lze si otevřít také slovní popis. V druhém režimu jsou naopak přehrávány animace a uživatel si k ní vybírá správnou frázi.

Vzhledem ke způsobu, jak je aplikace naprogramovaná, není úplně bezproblémová. Na některých telefonech nefunguje v multitaskingu a po každém vypnutí displeje se vypne i aplikace.

Rovněž nelze využít tlačítko zpět, které aplikaci rovnou vypne. Když však pomineme technické nedostatky, jde se o jednu z nejchytlavějších aplikací pro pokročilé angličtináře.

  • Malá ukázka práce s aplikací:

#3 English conversation: Vyzkoušejte si nácvik anglické konverzace

Jak již samotný název napovídá, tato aplikace se soustředí na konverzaci. Je určena pro pokročilejší studenty, kteří se potřebují rozmluvit. V principu je aplikace velmi jednoduchá.

Nabídne uživateli výběr z mnoha tematických kategorií a situací. Po výběru dané situace se zobrazí psaný dialog s ilustračním obrázkem a především tlačítko přehrát. Tím se spustí nahrávka anglické konverzace.


Uživatel tak slyší výslovnost a zároveň čte text. Bohužel, není zde žádná možnost překladu přímo v aplikaci. Po poslechu konverzace může uživatel přejít ke kvízu, ve kterém si vyzkouší porozumění konverzaci.

Třetí možností je poslech jen jednoho ze dvou účastníků konverzace, přičemž pauzy mezi větami jsou určeny ke čtení vět druhého potichu. Nakonec aplikace nabídne možnost číst konverzaci nahlas a uživatele při tom nahrává.

Dostane se mu tak zpětné vazby co do výslovnosti, kterou si může postupem srovnávat a slyšet své pokroky. Zároveň má tato metoda za úkol zbavit studenta počátečního ostychu při mluvené angličtině.

Aplikace English Conversation je užitečná pro ty, kdo mají slovní zásobu a chtějí se sami v soukromí rozmluvit. Prostředí aplikace je přehledné a ovládání jednoduché.

Nevýhodami krom zmíněné absence českého překladu jsou reklamy, zobrazující se na celou obrazovku. To je však cena za aplikaci zdarma. Nevýhodou je i to, že aplikaci nelze používat offline, pokud si uživatel za 139 Kč nekoupí audio soubory.

#4 Mooveez: Nejen pro milovníky filmů

Revoluční aplikace od českých programátorů využívá k výuce angličtiny přehrávání filmů s českými titulky. V aplikaci Mooveez jsou pod hrajícím filmem zobrazeny české i anglické titulky současně a také lze libovolně jedny nebo druhé titulky zakrýt. To ale není vše.

Jakýkoliv dialog si lze jediným stisknutím uložit na tzv. zvukové kartičky a mít je tak kdykoliv po ruce. Další vychytávkou jsou jazykové a kulturní vysvětlivky, které jsou zde přednastavené, automaticky film pozastaví a vysvětlí pojem či souvislost.


Třetí hlavní funkcí jsou gramatická cvičení. Od jednodušších až po složitější, která do sebe mají zakomponované věty a hlášky z filmu. Z jednoho filmu tak aplikace dokáže vymačkat úplné maximum lingvistických znalostí.

Ovládání aplikace je neuvěřitelně intuitivní. I na displeji telefonu je Mooveez plnohodnotně použitelné, i když větší displeje tabletů mu svědčí o něco víc. Při všech těchto superlativech nemůže snad nikoho překvapit, že to nebude zadarmo.

Aplikace samotná zadarmo je, stejně jako demo snímek – necelé čtyři minuty Forresta Gumpa. Ten však stačí k tomu, aby aplikace předvedla, co umí. Celé filmy pak stojí přibližně 500,- Kč. Je to sice dost, ale v porovnání s cenou filmů dostupných v oficiální distribuci online není cela tak závratná. Taková je cena za nejpřirozenější formu výuky angličtiny.

  • Aplikace Mooveez se setkala s takovým úspěchem, že o ní dokonce byla reportáž na TV Nova!

#5 Anglicko-český offline slovník: Slovník stále po ruce

Nejjednodušší aplikace v tomto výběru. Jedná se úplně obyčejný offline slovník. Na rozdíl od rozšířeného Google překladače je určen jen pro překlad samotných slov nebo základních frází. Zvládá i další jazyky kromě angličtiny.


V jeho databázi je obsaženo přibližně 170 000 záznamů, takže uspokojí téměř všechny uživatele. Pokud někdo hledá jednoduchý, svižný a přehledný slovník, v Holo designu typickém pro Android 4.4, bez nutnosti připojení k internetu a malý instalační soubor, je tato aplikace právě pro něj.

#6 Memrise: Biflujte se a učte se

Aplikace Memrise je navržena na biflování samostatných slovíček. Ty se snaží vštípit do hlavy opakováním vždy po skupinách, v nichž jsou slova, která se lidem často pletou.

Uživatel kromě toho, že během každé lekce několikrát čte definici každého slova, jej zároveň poslouchá a zobrazují se i obrázky s nápovědou. Memrise je graficky stylizovaný jako hra a také se hrám podobá svým systémem bodování a odměn. Myslí i na pravidelná opakování a připomíná se uživateli, že je čas na další lekci.


Asi největší nevýhodou aplikace je to, že v ní nenajde uživatel jediné české slovo. Proto se nehodí pro úplné začátečníky, přestože obsahuje i lekce pro začátečníky určené. Bohužel i uživatelské prostředí je poněkud přeplácané a chvíli trvá se v něm zorientovat.

  • Jak to v aplikaci vypadá a jak se s ní pracuje? Zhlédněte video níže.

#7 DuoCards

Aplikace DuoCards je založena na metodě výuky angličtiny prostřednictvím jazykových kartiček, které si v minulosti mnozí z nás složitě vystřihovali.

V režimu učení hádáte významy uložených slov, které se odkryjí při kliknutí na kartičku. Pokud danou kartičku uhodnete, přesune se do „známých“, neuhodnuté se pak přesunou naspod balíku. Díky tomu můžete neuhodnuté kartičky hádat znovu a znovu a dané slovíčko si tak plně zapamatovat. Integrovaný algoritmus navíc sám ohlídá, kdy si máte určitá slova znovu zopakovat. 

DuoCards

 

Aplikace rovněž umožňuje čtení článků v cizím jazyce. Přitom můžete libovolně klikat na slova či fráze, které neznáte, a uložit si je na pozdější učení. U jednotlivých slovíček v aplikaci navíc můžete sledovat svůj progres

DuoCards

  • A opět krátká videoukázka:

#8 EWA

Aplikace EWA zahrnuje online kurzy, které jsou založeny na tématech, mluveném jazyce, populárních knihách, audio knihách, filmových a seriálových postavách a mnohých dalších. Kurzy, jejichž nabídka se neustále rozšiřuje, jsou vhodné jak pro nováčky, tak pro pokročilé angličtináře.

EWA

 

Je obecně známo, že základními kameny ve výuce angličtiny jsou čtení a poslech. To vzali tvůrci aplikace v potaz a vytvořili knihovnu čítající více než 1 000 anglických knih – od jednoduchých po obtížné. Neznámá slova si můžete kliknutím uložit a posléze si je opakovat. Nebudete-li mít na četbu zrovna náladu, pusťte si některou z audioknih – jednak ulevíte očím, jednak se naučíte správné výslovnosti.

EWA

 

 

Pokud budete zrovna zaneprázdněni a budete mít pouze pár minut času, můžete si prostřednictvím didaktických karet procvičovat slovíčka. Budete-li mít náladu na povídání, můžete vést denní interaktivní rozhovory s celebritami, které určitě zajistí hmatatelný pokrok.

  • Ukázka z aplikace zde:

#9 Andy English

Potřebujete ke svému studiu angličtiny parťáka, se kterým si budete moct kdykoliv a o čemkoliv popovídat, resp. dopisovat? Pak je pro vás aplikace Andy English jako stvořená.

Andy je skvěle naprogramovaný robot, s nímž můžete diskutovat o nejrůznějších tématech. Vedle každodenních příležitostných interakcí, jako je chatování o vašem dni či o počasí, můžete probírat i témata typu cestování, filmy, hobby, umění a další.

Andy English

Aplikace vám však pomůže také s gramatikou – uděláte-li při chatování chybu, Andy ji opraví. Nebudete-li některému slovu rozumět, jednoduše se Andyho zeptáte na definici. Ke studiu gramatiky a slovíček jsou určeny také malé zábavné hry. Konverzace s Andym je v podstatě totéž co komunikace s reálným člověkem. Rozdíl spočívá v tom, že Andy vás jako robot neposuzuje a nemusíte se před ním stydět.

 Andy English

Nestačí? Máme pro vás další tipy na výuku anglického jazyka!

Pokud se s chytrými telefony „nekamarádíte“, nebo se chcete do výuky (ať už sebe nebo někoho jiného) pustit ještě s větší intenzitou, máme pro vás několik dalších tipů a rad. Ty jsme rozdělili podle toho, komu jsou primárně určeny.

Angličtina pro děti

Učíte, případně plánujete učit, své potomky? Ideálně tak učiňte v prvních třech letech jejich života, kdy nastává doslova boom v řečové oblasti. Ten trvá zhruba do věku 6 let. Nejpozději se doporučuje začít mezi 8. a 10. rokem. 

Pro každou věkovou skupinu je samozřejmě potřeba výuku obsahově přizpůsobit, obecně se však uvádí, že na děti platí učení se v kontextu běžných činností, vizualizace slov pomocí skutečných předmětů, učení hrou nebo pohádky a příběhy. Způsobů je však mnohem více. To vše se dočtete v našem článku „Angličtina pro děti: Tipy a rady, jak začít“, kde se dozvíte, kdy s angličtinou u dětí začít, jak často je učit, jak by učení mělo vypadat a také, čemu se při výuce vyhnout!

Výuka angličtiny pro děti

Angličtina pro začátečníky

Ať už se jedná o výuku angličtiny nebo čehokoliv jiného, „dokopat se“ ke studiu bývá mnohdy velmi náročné. Ač jste si důležitosti znalosti anglického jazyka určitě sami dobře vědomi, cílová čára je příliš daleko. V takovém případě je naprosto zásadní motivace – musíte si najít své PROČ. Jedině tak si zvládnete udržet svůj směr i tehdy, vyskytnou-li se při studiu nějaké těžkosti. O tom, jakých zásad by se měli začátečních při studiu cizího jazyka držet a jaké konkrétní výukové metody a aktivity by měli volit, jsme napsali celý článek nesoucí titul „Angličtina pro začátečníky: Tipy a rady, jak na ni“. Tak přestaňte otálet s vzhůru do studia!

Procvičování angličtiny pro každého

Studium cizího jazyka je běh na dlouhou trať a rozhodně se při něm nevyplatí usnout na vavřínech. Nově nabyté znalosti je potřeba pravidelně procvičovat, v opačném případě je naše paměť chtě nechtě s největší pravděpodobností vytěsní. A učit se vše znovu od začátku byste asi nechtěli, viďte?

Sami dobře víme, že ležet hodiny v učebnicích může být pěkná otrava, a proto jsme si pro vás připravili několik tipů a rad, jak si angličtinu procvičovat zajímavější a zábavnou formou! Stačí mrknout na následující odkaz: „Procvičování angličtiny: Tipy a rady, jak na to“.

Procvičování angličtiny

 

+420 286 857 164

2014 © Copyright OA Praha. Все права защищены

Aira GROUP s.r.o.