Procvičování angličtiny: Tipy a rady, jak na to

Právě jste dokončili školu, nebo jste absolvovali nějaký jazykový kurz? Rozhodně by byla škoda usnout nyní na vavřínech! Jak se říká, opakování je matka moudrosti, a zvláště v případě cizích jazyků se opakování (ale samozřejmě i další rozvoj) formou různých procvičování vyplatí. Pokud hledáte nějaké zajímavé způsoby a postupy, jak si angličtinu pravidelně procvičovat, ale ležet hodiny v učebnicích není zrovna pro vás, pak jste na správném místě. Níže jsme si pro vás totiž připravili hned několik tipů!

Procvičování angličtiny - tipy

Angličtina pro samouky

Raději se učíte sami a zároveň máte natolik pevnou vůli, že vám nedělá problém sebevzdělávání? Pak je několik následujících tipů a rad určeno právě vám!

Čtení v angličtině

Pokud patříte mezi vášnivé čtenáře, pusťte se do četby cizojazyčné literatury. Nemusí se jednat pouze o klasickou tištěnou knihu, ale vyzkoušet můžete třeba také komiksy nebo četbu online. Možností je spousta.

Procvičování angličtiny pro čtenáře

Jak se naučit číst knihy v angličtině?

  • Zvolte si vhodný materiál

V prvé řadě je potřeba zvolit si vhodný materiál, tedy takový, který odpovídá vaší současné jazykové úrovni. Začínající čtenáři mohou zkusit knihy pro děti nebo pro mládež, ti pokročilejší se mohou klidně pustit do knih pro dospělé.

  • Vyberte si knihu, kterou znáte

Možná se vám bude začínat lépe, pokud si vyberete knihu, kterou jste již četli v mateřském jazyce. Tato znalost vám pomůže lépe porozumět obsahu a zlepšit si svou angličtinu.

  • Čtěte s porozuměním

Čtěte pomalu a snažte se obsahu skutečně porozumět. Slova, která neznáte, nepřeskakujte, ale naopak si jejich význam aktivně hledejte.

  • Vytvořte si vlastní slovník

Tento tip úzce souvisí s předešlým bodem. Kdykoliv narazíte na neznámé slovo, zkuste si jej najít a zjistit jeho význam. To samé platí i pro různé fráze. Na zapsaná slovíčka a fráze se pravidelně dívejte a procvičujte si je.

  • Čtěte pravidelně

Čtení je dovednost, která se zdokonaluje pravidelným tréninkem. Snažte se číst alespoň několik minut denně. Rozhodně se nenechte odradit. Na začátku to sice může být obtížné, ale při dostatku snahy a vůle se vaše dovednost postupem času zajisté zlepší.

  • Obtížnost zvyšujte postupně

Na začátku byste se vlivem velkého nadšení nejraději pustili rovnou do Shakespeara, ale všechno bohužel nejde hned. Začněte s jednoduššími knihami a jakmile se vám bude číst snáze, pusťte se do těch náročnějších. Také zkoušejte různé žánry a styly, rozšíříte si tak své schopnosti číst různorodý text.

  • Využijte audioknihy

Kombinování čtení s poslechem audioknihy může být efektivním způsobem, jak posílit své schopnosti ve čtení a poslechu angličtiny současně. Důležité je mít na paměti, že naučit se číst v cizím jazyce je proces, který vyžaduje trpělivost a pravidelnou praxi. Žádný učený holt z nebe nespadl.

Audioknihy v angličtině

Zrcadlová četba a dvojjazyčné knihy

Nechcete-li se při čtení nechat rušit vyhledáváním neznámých slovíček, ale přitom chcete ději maximálně porozumět, sáhněte po dvojjazyčné knize. Existují buď takové, kdy je první polovina knihy celá v angličtině a druhá polovina pak v češtině, anebo tzv. zrcadlové knihy, kdy je jedna stránka textu v angličtině a hned vedle je tatáž stránka v češtině.

Originální knihy v angličtině

Pokud se na to cítíte, můžete si přečíst nějakou originální knihu v angličtině. Mezi oblíbené zahraniční autory patří například britská spisovatelka J. K. Rowlingová se svou sedmidílnou řadou knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, anglický spisovatel J. R. R. Tolkien– autor slavného Hobita a Pána prstenů, americký spisovatel hororů Stephen King nebo norský spisovatel a autor detektivek Jo Nesbø.

Originální knihy v angličtině

Komiksy v angličtině

Preferujete-li více oddechovou literaturu, sáhněte po komiksech. Mezi nejvýznamnější vydavatele komiksových knih patří DC Comics a Marvel, kteří prosluli svými bohatými světy superhrdinů a záporáků. Příběhy jako Superman, Batman, Spiderman či Strážci galaxie zná asi každý.

Zajímavé čtení online

Pokud máte méně času a nechcete s sebou všude vláčet knihu, můžete si přečíst něco zajímavého (a kratšího) i na internetu.  Mohou to být jednak nejrůznější zpravodajské portály, jako jsou The Economist,  BBCThe Guardian aj., jednak i příběhy. Jako příklad lze uvést web Humans of New York, který přináší skutečné příběhy skutečných lidí žijících v New Yorku.

Sledování filmů v angličtině

Co si budeme povídat – občas nemáme na četbu ani pomyšlení, a raději se koukneme na nějaký film. Co takhle spojit příjemné s užitečným a pustit si film v angličtině? Na internetu jich dnes najdete spousty!

Sledování filmů v angličtině

Jak se naučit anglicky z filmu?

Naučit se anglicky z filmů může být zábavný a efektivní způsob, jak zdokonalit své jazykové dovednosti – ale jak na to?

  • Vyberte si vhodný film

Začít byste měli s filmy, které vás opravdu zajímají a které byste rádi sledovali i v mateřském jazyce. Vyberete-li si film, který vás bude bavit, budete ke sledování (třeba i pravidelnému) více motivováni.

  • Sledujte film s anglickými titulky

… tímto způsobem můžete propojit psanou a mluvenou formu jazyka a lépe porozumět výslovnosti a intonaci.

  • Využijte online přepis filmu

Některé filmy mají online přepisy, což jsou textové verze dialogů ve filmu. Sledování filmu s tímto přepisem může být užitečné pro zkoumání slov a vět v písemné formě. Můžete také opakovat věty po hercích a trénovat si tak výslovnost.

  • Sledujte filmy či vybrané scény opakovaně

Scény, které vám připadají obtížné, si klidně přehrávejte opakovaně. Zaměřte se na výslovnost, slovní zásobu a fráze. Případně si vyberte několik filmů, které vás zaujmou, a ty sledujte znovu a znovu.

  • Zaměřte se na kontext

Snažte se pochopit význam slov a frází v kontextu, nikoli pouze doslovný překlad. Například u idiomů není doslovný překlad zrovna ideální.

  • Dělejte si poznámky

Během sledování filmu si můžete dělat poznámky o nových slovech, frázích nebo větách, které vás zaujmou. Poznámky si poté můžete projít a zopakovat si nové informace.

  • Postupně odlehčujte titulky

Jakmile získáte jistotu, začněte snižovat závislost na titulcích. Nejprve zkuste sledovat film s anglickými titulky, pak s titulky ve svém jazyce, a nakonec bez titulků úplně.

Cizojazyčné seriály a filmy

Platforem, které nabízejí kvalitní cizojazyčný obsah, dnes existuje celá řada. Ať už je to „starý dobrý YouTube“, anebo o něco specifičtější platformy typu Netflix a HBO Max nebo Disney+. Existují dokonce i televizní programy, které jsou zaměřené výlučně na výuku angličtinu. Pokud patříte spíše mezi začátečníky, mohl by se vám líbit pořad Extra English, který vypráví příběh dvou spolubydlících, Bridget a Annie, sdílejících byt v Londýně. Něco se při něm nejen naučíte, ale díky mnoha groteskním situacím se i zasmějete.

Procvičování angličtiny pro diváky

Naučná videa

Jestliže máte na procvičování pouze pár minut denně, můžete namísto filmů a seriálů vyzkoušet alespoň kratší naučná videa. Jste-li příznivci suchého britského humoru, podívejte se na YouTube kanál jednoho z nejzábavnějších učitelů na internetu, Mr. Duncana. Jeho videa jsou nejen vysoce edukativní, ale zároveň i zábavná a propracovaná. Dalším doporučovaným kanálem je Easy Languages a jeho „rubrika“ Easy Englishpropagující učení se angličtiny co nejpřirozenějším způsobem. Obsahuje totiž video rozhovory s lidmi na ulici, kteří odpovídají na otázky typu: „Co se vám nejvíce líbí na vašem městě“, „Jací jsou zde lidé?“ atp. Tím si nejen procvičíte angličtinu, ale také poznáte nová zajímavá místa.

 

Poslouchání angličtiny

Chcete-li co nejvíce ulevit svým očím a případně při procvičování vykonávat i jinou činnost, poslechněte si pár anglických songů nebo nějaký podcast.

Poslech angličtiny

Jak se naučit anglicky z poslechu?

Naučit se anglicky z poslechu je důležitou a efektivní částí procesu učení angličtiny, protože vás vystavuje reálnému hovoru a výslovnosti. Jak na to?

  • Začněte jednoduše

Pokud nejste zkušený posluchač angličtiny, začněte s jednoduššími materiály určenými pro učení angličtiny – například speciální anglické lekce nebo podcasty pro začátečníky.

  • Poslouchejte různé zdroje

Poslouchejte různé zdroje, jako jsou audioknihy, podcasty, hudba, filmy, televize a rozhovory. Různé zdroje vám poskytnou různorodou slovní zásobu a různé akcenty.

  • Zapojte se do obsahu

Snažte se obsahu aktivně porozumět, nejen pasivně poslouchat. Zkoušejte si pamatovat důležité informace a klíčová slova.

  • Poslouchejte opakovaně

Poslouchejte obsah vícekrát. První poslech vám může poskytnout povědomí o tématu, zatímco opakování vám pomůže s porozuměním detailům a zlepšením vašich dovedností.

  • Trénujte výslovnost

Snažte se opakovat věty nebo fráze, které slyšíte, aby se zlepšila vaše výslovnost a intonace.

Anglické songy

Interpreti, kteří ještě nenazpívali anglické písničky, jako by nebyli. Ideálním způsobem procvičování je však nejen samotný poslech, ale také následné dohledávání a procházení textů písní. Využijte třeba stránku Lyrics Training, kde si vyhledáte song, zvolíte úroveň vaší angličtiny a následně si song poslechnete s tím, že budete do textu písně doplňovat chybějící slova. Podle zvoleného levelu je to 10 %, 25 %, 50 % nebo až 100 % chybějících slov.

Anglické podcasty

Podcasty fungují na obdobném principu jako hudba, akorát že posloucháte mluvené slovo. Může se jednat třeba o zpravodajství (Voice of American News), lifestylové podcasty, zajímavé rozhovory, krimi příběhy aj. Skvělým zdrojem různých podcastů je platforma Spotify – co takhle poslechnout si podcasty kultovního seriálu Přátelé?

Procvičování angličtiny pro posluchače

Audioknihy v angličtině

Audioknihy jsou předčítanou verzí klasických psaných knih. Knížku sami nečtete, ale posloucháte – čte se totiž sama. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří literatuře tak úplně nepropadli, audioknihy vás určitě nadchnou. Poslechem audio učebnice nebo anglické beletrie si snadněji zapamatujete slovíčka, používané fráze, skladbu vět a také pochytíte ten správný přízvuk.

Poslech v autě

Poslech angličtiny v autě je skvělým způsobem, jak zlepšit své jazykové dovednosti a efektivně využít čas strávený za volantem. Poslouchat přitom můžete nejen písničky, ale také podcasty, audio kurzy nebo audio knihy. Rovněž si můžete zkusit nastavit anglicky mluvící rozhlasové stanice nebo internetová rádio.

Poslech angličtiny v autě

Mluvení v angličtině

Jak trénovat mluvení v angličtině

Rádi byste trénovali mluvení v angličtině, ale nemáte s kým? Nevadí! Pokud si neseženete konverzačního parťáka, jednoduše mluvte sami se sebou! Jste-li začátečníci, začněte s popisem věcí kolem sebe (např. „This is a glass“), později si říkejte, co právě děláte (např. „I am working now.“), a jakmile budete mít lepší slovní zásobu, zkuste vyjádřit své pocity a přání.

Čas od času si zkuste svůj výstup nahrát a poslechnout si jej. Třeba odhalíte mezery, které byste jinak neodhalili, anebo naopak zjistíte, že mluvíte docela hezky. Další možností, jak trénovat mluvení v angličtině, je komunikace s umělou inteligencí, resp. s virtuální asistentkou, která je k dispozici ve většině chytrých mobilních zařízeních a která umožňuje provádět obousměrné konverzace. Typicky se jedná o Google Assistant nebo Siri.

Mluvení v angličtině s umělou inteligencí

Jak se přestat bát mluvit anglicky

Klíčem k úspěchu je mluvit, mluvit a mluvit. Ideálně pravidelně, 15-30 minut denně, zpočátku třeba jen sami se sebou. Tak si vybudujete určitou sebedůvěru. Máte-li obavy, že budete dělat gramatické chyby a ostatní se vám budou smát, pokuste se je hodit za hlavu. Chyby děláme všichni a bez nich se nikdo nic nenaučí. Pamatujte na to, že naučit se můžete cokoli, co budete chtít. Potřebujete „jen“ motivaci, odhodlání a vytrvalost.

Jazykové výměnné stránky

Patříte-li mezi společenštější jedince, kteří milují setkávání a povídání si s jinými lidmi, pak vyzkoušejte jazykové výměnné stránky. Zde si stačí jen založit svůj profil a vybrat si konverzačního partnera. V ideálním případě by to měl být rodilý mluvčí. Jedině tak uslyšíte zcela autentickou a správně vyslovovanou angličtinu bez chyb.

Procvičování angličtiny pro povídálky

Výměnný pobyt, práce v zahraničí

Kde jinde se lépe naučit anglicky než v zahraničí, kde v podstatě nemáte na výběr? Respektive máte, ale pokud nechcete neustále chodit s překladačem v ruce, tak si alespoň nějaké základy osvojíte. Výměnné pobyty se týkají především studentů, kdy student z ČR odjíždí do zahraničí do hostitelské rodiny (nebo do kampusu) a namísto něj přijíždí zahraniční student. Tyto programy jsou určeny vesměs pro středoškolské a vysokoškolské studenty. Skvělé jsou také letní programy Work and Travel, kdy daný jedinec v zahraničí nějakou dobu pracuje (jako plavčík, číšník atp.) a následně za vydělané peníze cestuje.

Pro ty z vás, kteří již nemohou čerpat studentských výhod, se nabízí regulérní práce v zahraničí. V současné době, kdy ve světě panuje globalizace, to není ničím neobvyklým. Pokud tedy nemáte žádné závazky a nebude vadit, když nějaký ten čas budete pryč, tak vzhůru do toho!

Cestování, couchsurfing

A co takhle setkat se s cizinci osobně a procvičovat si angličtinu klidně u sebe v obýváku? Proč ne! Prostřednictvím stránek Couchsurfing, na kterých se zdarma zaregistrujete a vytvoříte si svůj profil, si můžete zajistit pobyt zdarma u místních kdekoliv na světě, nebo naopak nabídnout k přespání svůj gauč. Ničeho se přitom nemusíte obávat. Stránky obsahují referenční systém, který nevhodné uživatele ihned vyřazuje. Celkově je cestování skvělým způsobem, jak se naučit cizímu jazyku. Právě v zahraničí totiž zažijete tu pravou autenticitu.

Couchsurfing

Hraní kompetitivních her

Vždycky jste si říkali, že hráči počítačových her hraním pouze ztrácejí čas? Nemusí tomu být tak! Existují tzv. multiplayerové online hry určené pro více hráčů, z různých koutů světa, kteří mezi sebou během hraní průběžně komunikují. Mezi populární hry tohoto typu patří například League of Legends, Counter Strike, Valorant aj.

Angličtina v mobilu

Nejlepší aplikace pro procvičování angličtiny

Mobilní aplikace – včetně těch pro výuku cizích jazyků – zažívají v posledních letech poměrně velký boom. Vždyť chytré telefony jsou snad nejvěrnějším společníkem každého z nás. Díky tomu, že svého parťáka máme téměř neustále u sebe, lze si angličtinu procvičovat prakticky kdykoliv a kdekoliv. Výčet těch nejlepších aplikací pro výuku angličtiny naleznete v jednom z našich předešlých článků.

Procvičování angličtiny s mobilem

Anglicko-český slovník a překladač do angličtiny

Vedle aplikací určených k procvičování angličtiny se hodí mít v mobilu i anglicko-český slovník. Anglicko-český slovník vám umožní rychle vyhledat překlady slov a frází z angličtiny do češtiny a naopak. To je užitečné, pokud potřebujete přeložit neznámá slova během studia, práce nebo cestování. Jeho pravidelným používáním si zlepšíte svou slovní zásobu a také vám pomůže s gramatikou a správným použitím slov.

Česko-anglický slovník

Slovníky navíc vesměs poskytují samostatný přístup offline. To znamená, že je můžete použít i bez připojení k internetu. To může být užitečné zejména tehdy, jestliže cestujete do oblastí s omezeným přístupem k internetové síti. I přes veškeré výhody slovníku je komunikace skrze něj poměrně pomalá. Chcete-li konverzovat co nejplynuleji, stáhněte si i překladač do angličtiny. Do něj jen napíšete, případně řeknete, text v češtině a ihned získáte jeho překlad.

Pro konzervativce

S chytrým telefonem i internetem si sice tykáte, ale přece jen jste zastánci klasických metod sestávajících z tužky a papíru? To vůbec nevadí, máme něco i pro vás.

Nálepky

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak si zapamatovat nová slova, je vizuální učení. Stačí, když si doma všechno onálepkujete. Pokaždé si však slovo, se kterým zrovna přicházíte do kontaktu, řekněte nahlas (například když si jdete pro oblečení do skříně, nahlas vyslovíte wardrobe [ˈwɔːdrəʊb]). V opačném případě se váš mozek naučí nálepky ignorovat.

 Procvičování angličtiny - nálepkyKartičky s frázemi

Jednotlivá slovíčka je potřeba učit se v kontextu, nikoli jako nesouvisející výrazy ze sešitu. Naučte se proto používat kartičky, na které si napíšete slovíčka právě v kontextu těch správných frází. A kde takové fráze hledat? Třeba na webu Fraze.it. Jedná se o stránku obsahující plno frází z různých médií (CNN, New York Times, The Economist atp.), která návštěvníkům přiblíží, jak se slova a fráze používají v reálném jazyce. Chcete-li se úplně vyhnout internetu, vystačíte si s klasickým tištěným slovníkem.

Psaní anglických textů

Pokud již máte nějaký jazykový základ, zkuste se vrhnout na psaní anglických textů. Asi nejjednodušší formou bude anglicky psaný deník, do kterého si každý den zapíšete, co jste v daný den dělali a co nového jste se dozvěděli. Nemusí to být zrovna sáhodlouhé romány, stačí pár odstavců. Vždy se přitom snažte využít slovo či slova, která jste se v daný den naučili (byla-li nějaká). Lépe si je tak osvojíte a zapamatujete. A až budete trošku zběhlí, můžete začít psát svou vlastní povídku!

Procvičování angličtiny - deník v angličtině

Luštění křížovek v angličtině

Pokud zrovna nemáte náladu na nějaké přehnané „biflování“, ale přece jen byste se rádi něco naučili, pusťte se do luštění křížovek v angličtině. Seženete jak tištěné křížovky v angličtině, tak i jejich online obdobu.

Zpátky do lavic

Domníváte se, že sami se k učení angličtiny asi „nedokopete“? Zde máme řešení!

Kurzy angličtiny

Nabídka kurzů angličtiny je v současné době více než pestrá. Kurzy zpravidla vyučují kvalifikovaní lektoři, kteří procházejí přísným výběrovým procesem. Kromě znalosti jazyka bývá vyžadováno také pedagogické vzdělání a praxe. Absolvováním jazykového kurzu nejenže získáte určitý osobní užitek a podpoříte svůj osobní rozvoj, ale pracujete-li v mezinárodním prostředí, budete moc nabyté vědomosti uplatnit i v zaměstnání. Díky široké nabídce jazykových kurzůsi můžete vybrat takový, který bude nejlépe odpovídat vašim časovým možnostem, můžete si zvolit kurz skupinový nebo individuální a v neposlední řadě se můžete sami rozhodnout, zda preferujete prezenční či online výuku.

Učení angličtiny s lektorem online

Jsou-li vaše časové možnosti značně limitované a nenajdete si ve svém harmonogramu delší časový úsek na samotnou výuku i cestu na kurz, můžete se učit anglicky s lektorem online, v pohodlí domova. Díky dostupnosti velkého množství různých online platforem (Skype, Zoom, MS Teams, Google Meet atp.), nestojí tomuto způsobu výuky nic v cestě.

Online studium angličtiny

Večerní škola angličtiny

Naučit se dobře anglicky, když přitom musíte ještě chodit do práce, případně se i starat o rodinu, dá pořádně zabrat. Jako východisko se nabízí večerní škola angličtiny – většinou se jedná o intenzivní jazykový program probíhající 1-2x týdně a v menších skupinách. Lektoři si bývají vědomi toho, že tyto kurzy navštěvují především lidé po práci, a proto se snaží, aby jejich náplň byla co nejvíc rozmanitá.

Doporučené odkazy pro vás

https://www.umimeanglicky.cz/Vlastní interaktivní procvičování
http://anglina.unas.cz/easy-english/anglictina-procvicovani-vasich-znalosti/Vlastní testy, které lze online doplnit a rovnou si nechat vyhodnotit
https://www.helpforenglish.cz/Procvičování online
https://www.skolasnadhledem.cz/profil/1-stupen/804-anglicky-jazykOnline cvičení
https://www.cambridgeenglish.org/cz/learning-english/Procvičení AJ zdarma, video
https://www.jazyky-online.info/anglictina/procvicovani.phpProcvičování online
https://www.doucujte.cz/materialy/aj-vysvetleni-a-procvicovani/Tipy na weby s online procvičováním
https://www.umimeanglicky.cz/anglictina-detail-6-tridaDostupná online cvičení
https://www.megaknihy.cz/tema/1/103097-procvi%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD+angli%C4%8DtinyDoporučená literatura
https://www.sogoodlanguages.com/cs/anglictina/testy-z-anglictiny/Testy online
https://www.landigo.cz/anglictinaCvičení, videa
https://www.vcelka.cz/anglictina-pro-detiVidea
https://zsjanouskova.cz/2020/03/27/odkazy-na-procvicovani-anglictiny-obecne-kazdy-si-muze-najit-to-co-potrebuje/Odkazy na procvičování angličtiny
 

A jak si angličtinu procvičujete vy? Podělte se s námi v komentářích!

+420 286 857 164

2014 © Copyright OA Praha. All rights reserved

Aira GROUP s.r.o.