Nejlepší aplikace pro výuku německého jazyka. Znáte je všechny?

Při letmém prohledání portfolia aplikací se zaměřením na výuku německého jazyka se může student němčiny ztratit v jejich nepřeberném množství. Jako pomůcku s výběrem vhodné aplikace jsme vybrali ty nejzdařilejší a v následujících odstavcích uvedli jejich přednosti.

Aplikace, které jsou uvedeny níže, jsou pak rozděleny do dvou skupin. Jedny plně podporují češtinu a jsou tak určeny pro ty, kdo neovládají základy např. angličtiny. Druhé neobsahují překlad do češtiny, ale do angličtiny a jiných světových jazyků.

#1 Busuu (bez CZ)

Než začneme s výčtem výhod této aplikace, rovnou zmíníme, že není v češtině. Abyste ji mohli naplno využívat, musíte umět buď anglicky, nebo německy, polsky, španělsky, rusky či francouzsky. Aplikace je graficky přehledně zpracovaná.

Lekce jsou rozděleny do různých tematických okruhů o různé obtížnosti. Zpočátku učí základní výslovnost hlásek a souhlásek a slov a následně i celých vět. Postupně provází uživatele lekcemi obsahujícími poslech, přiřazování textu k obrázku, k mluvenému slovu.

Lekce dále pokračují upevňováním nabytých znalostí formou kvízů. Velmi praktické jsou také poznámky k procvičovaným slovům vysvětlujícím je různém kontextu. Největší předností Busuu je však komunikace s dalšími uživateli po celém světě. Busuu je totiž vzdělávací sociální sítí. Můžete kdykoliv požádat ostatní uživatele, aby opravili vaše odpovědi ve svém rodném jazyce. Na oplátku zase můžete opravit vy ty jejich.

#2 Verben - German Verbs: conjugation, translation and grammar (bez CZ)

Aplikace má úzké zaměření. Specializuje se na slovesa, jejich časování a gramatiku, jak ostatně napovídá samotný název. Aplikace má jednoduché a přehledné rozhraní. Klepnutím na sloveso se zobrazí seznam všech jeho tvarů, rozkazovací, spojovací způsob, infinitiv a jednotlivé časy.

Jednotlivá slovesa lze ukládat k oblíbeným a později je rychle najít. Užitečná je i online funkce, kdy vás aplikace přesměruje na webovou stránku, kde najdete zcela vyčerpávající informace ke slovesu včetně poslechu nebo praktické kartičky určené k tisku, vystřižení a složení napůl. Můžete si tak tvořit taháky do kapsy a mít slovesa kdykoliv po ruce. Aplikace je zdarma, podporovaná reklamou.

 

#3 Drops (bez CZ)  

Hledáte-li nový, netradiční a velmi dynamický způsob jak se učit cizí jazyk, nejen německy, Drops je právě pro vás. Výuka zde probíhá po vzoru her pro mobilní telefony. Zobrazené slovo je přiřazováno k obrázku, lépe řečeno k piktogramu, tvořeno spojováním písmen, nebo skládáním slabik, hledáním dvojic slovo-piktogram a při tom je neustále vyslovováno rodilým mluvčím.

Vše probíhá v rychlém tempu, neboť čas rychle ubíhá. A to doslova. Drops motivuje uživatele tím, že má jen pět minut. Je to skvělý donucovací prostředek pro ty, kteří se neumí přinutit učit. Stačí 5 minut denně. Navíc je celé grafické prostředí velice podobné hrám. I jednotlivá témata a další baličky slov se odemykají jako ve hrách – jedině za úspěšné splnění předchozích úrovní.

Uživatel vidí přehledně své úspěchy a získává tituly. Sečteno podtrženo, aplikace Drops je velice návyková. Toho vývojáři tak trochu zneužili, protože zdarma je aplikace opravdu jen 5 minut denně v základním režimu. Pro získání více času nebo odemknutí dalších pokročilejších úrovní a témat se musí platit.

Platba je buď formou měsíčního předplatného, nebo jednorázová platba, která je však v řádu několika tisíc korun. Jelikož patří k nejdražším, je vhodné zdůraznit, že prostředí aplikace je v angličtině, včetně překladu.

#4 Learn German

Jednoduchá a přehledná aplikace pro výuku základních slovíček a frází. Na úvodní obrazovce si uživatel vybere tematický okruh počínaje čísly, barvami, počasím až po bydlení, vaření a techniku. Okruhů je celkem 38. V každém z nich jsou až tři další podtémata. Zde jsou pak samotná slova a fráze uvedeny v seznamu i překladem.

Tím ale možnosti nekončí. Kliknutím na frázi ji aplikace nahlas přehraje. Kliknutím na ikonu vedle fráze se zobrazí další příklady použití slova nebo fráze. Nejužitečnější však pro výuku jsou kvízy.

Na obrazovce dané fráze je vždy v pravém horním rohu obrazovky zelené tlačítko kvízu. Ten probíhá tak, že si uživatel přehraje mluvenou frázi a pak ze zobrazených slovíček skládá větu. Jedinou nevýhodou je, že i přes podporu českého překladu, je prostředí aplikace v angličtině.

#5 Němčina 5000 frází

Naučte se německy - 5000 frází od vývojáře Fun Easy Learn se svými více než 100 000 stažení a hodnocením 4,7 v obchodu play je osvědčený výukový nástroj. Aplikace jak už lze vyčíst z názvu obsahuje celkem 5000 frází, kterým se uživatel postupně dostane přes výběr hlavního tématu a jedním z jeho podtémat.

Kromě samotného poslechu frází namluvených rodilým mluvčím najdeme v aplikaci 11 různých her. Ty slouží, každá jinou formou, pro osvojení daných frází. Uživatel si tak nastaví vlastní kombinaci jak hlavního tématu a podtématu tak i způsob výuky. Protože je však kombinací mnoho, může také využít funkci náhodného výběru.

Výhodou aplikace je kompletní lokalizace do češtiny a dalších 60 jazyků, velmi přehledné prostředí a intuitivní ovládání. Nevýhodou pak je, že zdarma funguje pouze v režimu pro začátečníky a další tři úrovně jsou zpoplatněné.

#6 Der Die Das - německé členy

Jak vyplývá z názvu, tato aplikace od českého vývojáře Martina Řehánka je určena na procvičování členů der, die, das. Aplikace je jednoduchá, ale o to praktičtější. Obsahuje dva základní režimy. První je vyhledávání ve slovníku, potřebuje-li uživatel znát rod konkrétního slova.

Druhý režim je „trénink“. Na začátku si uživatel vybere balíček slov. Při prvním spuštění je odemčený jen balíček 25 nejčastěji používaných německých slov. Další balíčky se odemknou po absolvování předchozího alespoň se 75% úspěšností. Postupně se také začne plnit seznam s nejvíce chybovanými slovy, aby si je uživatel mohl osvěžovat.

V databázi aplikace je celkem 50 000 slov rozdělených do 2000 úrovní. Mezi užitečné funkce této aplikace patří především tři tlačítka u každého pravě zobrazeného slova. První přesměruje uživatele na stránku Wiki slovníku s tímto slovem, druhá do Google překladače a třetí přehraje výslovnost.

 

+420 286 857 164