Po africku a zdravě: Takhle baví jíst naše studenty

V životě si máme dělat radost! Není to jen o koupi nového oblečení nebo dovolené. Jídlo je věc, bez které se většina z nás neobejde. Nemusí to být jen povinnost, ale může nám přinést pocit uspokojení. Zdravé jídlo nemusí být bez chuti. Kapusta nemusí být nechutná! Vařit se dá skvěle, hodně jíst a přitom nepřibírat. Tady můžete nalézt malou inspiraci…

Mrkvovo-čočková polévka z Egypta

Ingredience:

  • 350g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • 3 větší mrkve
  • 2 menší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • lžička římského kmínu (rozdrceného)
  • lžička kurkumy
  • čerstvý zázvor dle chuti
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Na másle orestujte cibulku, přidejte česnek, zázvor nakrájený na kostičky a koření. Ještě chvíli nechte.
  • Přisypte nakrájenou zeleninu i propláchnutou čočku. Zalijte vývarem (příp. vodou), dochuťte a přiveďte k varu.
  • Pomalu nechte vařit cca 15 min, dokud není čočka měkká. Rozmixujte a podávejte pokapané citronem.

Zeleninové Tajine z Maroka

Ingredience:

  • plechovka nakládaných rajčat
  • 1 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • lžička mletého zázvoru
  •  lžička římského kmínu
  •  lžička mleté skořice
  • 1 větší cuketa
  • 3 velké mrkve
  • 1 menší lilek
  • hrnek vývaru či vody
  • plechovka cirzny 

Postup:

  • Nakrájejte mrkev (na větší) a cuketu a lilek na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a na něm osmažte cibulku.
  • Přidejte česnek a všechno koření. Přidejte zeleninu a ještě chvíli smažte.
  • Přidejte rajčata, vývar, cizrnu, dosolte a opepřete. Vařte cca 15 min.

CO JE TO TAJINE? Je to speciální hliněný hrnec používaný hlavně v Maroku, v němž se maso i zelenina velmi pomalu dusí. Podle něj se jmenují pokrmy, co se v něm připravují :-)

Komentáře

Přidat komentář

Denní studium střední školy - Obchodní akademie Praha

Chcete studovat? 

Kontaktujte nás!

napište výsledné číslo!
+420 286 857 164

2019 © Copyright OA Praha. Všechna práva vyhrazena

Aira GROUP s.r.o.