Co jsou superpotraviny a jak pomáhají mozku?

Superpotraviny jsou jedinečné potraviny či potravinové doplňky obsahující velké množství vitamínů, antioxidantů, minerálů, vlákniny a dalších látek prospěšných pro naše zdraví. „Super“ jsou označeny proto, že těchto zdraví prospěšných látek obsahují v porovnání s jinými potravinami téhož druhu mnohem více.

Proč superpotraviny zařadit do jídelníčku?

Pro začátek – budete se cítit líp. Ne nadarmo se říká, že to, co jíme, výrazným způsobem ovlivňuje to, jak se cítíme. Určitě znáte ten pocit těžkosti a únavy, který nastává, když si dáte k obědu staré dobré vepřo knedlo zelo nebo guláš se šesti. Zvolíte-li ale něco lehčího a zdravějšího – což superpotraviny rozhodně jsou, neboť neobsahují přídatné látky a mohou být užívány ve své původní formě – budete ze sebe mít jednak dobrý pocit, jednak si „dobijete“ baterky a budete sršet elánem.

Jak jsme již v úvodu zmínili, superpotraviny obsahují celou řadu prospěšných látek důležitých pro fungování lidského organismu. Kromě toho, že zvyšují energii, vitalitu a sílu, také povzbuzují imunitní systém a mají blahodárný účinek na produkci serotoninu, což je neurotransmiter, který v případě nedostatku zvyšuje náchylnost jedince ke špatné náladě, depresím a úzkostem. A to nechceme, viďte?

Superpotraviny jsou také důležitou součástí prevence vzniku civilizačních onemocnění a hrají významnou roli v boji proti nepřiznivému působení volných kyslíkových radikálů zodpovědných za vznik různých, třeba i nádorových, onemocnění. Celkově superpotraviny vyživují tělo, mozek, svaly, kosti i vnitřní orgány. A právě na to, jakou výživu poskytují našemu mozku, si povíme v následujících řádcích. Nejprve se ale podíváme na to, které potraviny mezi ty „super“ vůbec řadíme.

Které potraviny jsou „super“?

Superpotravin existuje celá řada a najdeme je v různých kategoriích, ať už je to ovoce, zelenina, ořechy a semínka, obiloviny aj. Co se ovoce týče, jedná se jak o námi běžně konzumované druhy, jako jsou banány, jablka, borůvky, třešně, jahody, pomeranče, citróny, broskve, meruňky či hroznové víno, tak o ty méně „tradiční“, kam lze zařadit například ananas, mango, kiwi, granátové jablko nebo třeba kokos a avokádo.

Superpotraviny - zástupci z kategorie ovoce

Ze zástupců zeleniny můžeme zmínit listovou zeleninu, jako je špenát a kapusta, brokolici, řepu, mrkev, papriku, dýni nebo také batáty.

Superpotraviny - zástupci z kategorie zelenina

„Super“ jsou i některé druhy obilovin a luštěnin, například quinoa, fazole a čočka. Z kategorie ořechy a semínka rozhodně nesmíme opomenout vlašské ořechy a mandle a chia semínka. V neposlední řadě se se superpotravinami lze setkat v podobě koření (chilli, zázvor), doplňků stravy (mladá pšenice, mladý ječmen) a dokonce i pochutin (hořká čokoláda).

Superpotraviny - zástupci z kategorie luštěniny a ostatní

Jak superpotraviny pomáhají našemu mozku?

Každá superpotravina působí na lidský mozek samozřejmě trošku jinak. Níže si proto uvedeme pouze ty zástupce, u nichž je pozitivní účinek na náš mozek nejpatrnější.

Superpotraviny a jejich vliv na lidský mozek

Vlašské ořechy

Není náhoda, že jádra vlašských ořechů nápadně připomínají lidský mozek. Na základě různých studií se uvádí, že vlašské ořechy oddalují proces stárnutí mozku, podporují jeho výkonnost, uvažování a koncentraci. Také snižují riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Chia semínka

Chia semínka jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a mají pozitivní vliv na kognitivní funkce (tzn. paměť, pozornost, bystrost, řeč). Bylo jasně prokázáno, že konzumace stravy s obsahem chia semínek vede ke zlepšení paměti, schopnosti učit se a v neposlední řadě i k rozvoji slovní inteligence.

Borůvky

Pozitivní vliv na kognitivní funkce mají také borůvky, které napomáhají k lepší koordinaci mezi mozkovými buňkami. Zvyšují mozkovou aktivitu a zlepšují dlouhodobou i krátkodobou paměť.

Listová zelenina

Věděli jste, že kognitivní funkce těch, kteří jedí listovou zeleninu, jsou v porovnání s těmi, kteří ji nejedí, o 11 let mladší? Listová zelenina navíc snižuje riziko demence a chrání mozek před oxidačním stresem.

Brokolice

Brokolice je z hlediska obsahu různých živin, vitamínů a minerálů naprostá bomba. Možná proto nám ji rodiče jako malým nutili. Pozitivní vliv na mozek má zejména díky obsaženému vitamínu K, který posiluje již zmiňované kognitivní funkce, a také cholinu, který zlepšuje paměť a schopnost koncentrace. Brokolice celkově přispívá ke zlepšení učení a paměti, a uvádí se, že lidé, kteří jedí hodně brokolice, dosahují lepších výsledků v paměťových testech.

Avokádo

Avokádo se i u nás v posledních letech docela těší oblibě. Je však nejen „módní“, ale také prospěšné. Je totiž skvělým zdrojem dvou minerálů, které jsou pro funkci mozku zásadní, a to draslíku a hořčíku. Především dostatek draslíku je klíčový; máme-li draslíku nedostatek, špatně nám to myslí (doslova máme „zamlžený“ mozek), jsme napjatí a podráždění.

Hořká čokoláda

A sladká tečka na závěr – hořká čokoláda. Ta obsahuje flavonoidy, kofein a antioxidanty, které mají příznivé účinky na mozkovou aktivitu, paměť a učení. Navíc prokazatelně zlepšuje náladu, neboť při její konzumaci dochází k vylučování serotoninu neboli „hormonu štěstí“.

  • Budete-li konzumovat superpotraviny pravidelně, možná budete stejně jako slavný autor J.R.R Tolkien hovořit více než tuctem evropských jazyků!
+420 286 857 164

2014 © Copyright OA Praha. All rights reserved

Aira GROUP s.r.o.