10 tipů, jak jednou provždy skoncovat s prokrastinací

Hromadí se vám úkoly a povinnosti, které jen vláčíte před sebou, a ne a ne se k nim dostat? Dennodenně si říkáte, že zítra už opravdu začnete, ale zítřek stále nepřichází? Odkládání úkolů, především těch méně příjemných, na později čas od času potrápí snad každého z nás.

To je zcela přirozené, což o to, problém však spočívá v tom, že čím déle dané úkoly a povinnosti odkládáme, tím více si je znepříjemníme. Navíc nebudeme stíhat termíny, a tudíž nás nemine ani pořádná dávka stresu. Nemějte však obavy, v následujících řádcích si povíme, jak na prokrastinaci vyzrát!

Tipy, jak zatočit s prokrastinací

Co to je prokrastinace?

Jak již bylo zmíněno v úvodu, prokrastinace představuje tendenci odkládat plnění určitých úkolů a povinností na pozdější dobu, často na neurčito. Vesměs se jedná o nepříjemné (leč často důležité) činnosti, které nás příliš nebaví a k jejichž plnění postrádáme motivaci. Namísto toho se věnujeme činnostem nedůležitým, které s danými úkoly a povinnostmi nikterak nesouvisí, případně až nicnedělání.

Prokrastinace je do určité míry normální psychologické chování – někdy se holt k určitým věcem musíme až do konce „dokopávat“ –nesmí však přejít do chronického stavu. Ten už značí mentální problém.

Prokrastinace vs. lenost

Prokrastinace bývá občas zaměňována za lenost. Nicméně, ačkoliv se někteří jedinci v rámci prokrastinace uchylují k nicnedělání, o lenost se nejedná. Rozdíl tkví především v motivaci.

Pro lenost je typickou pohnutkou chuť nedělat vůbec nic, ani se zvednout z gauče. V tomto případě se vyhýbáme i těm činnostem, které nás za běžných okolností baví.

Prokrastinace vs. lenost

S prokrastinací je to však jiné. Zde jsme totiž motivování „touhou“ vyhnout se určité činnosti, do které se nám nechce, a snažíme se ji nahraditjakoukoli jinou aktivitou. Třeba i jindy nepříjemným úklidem, který najednou vítáme s otevřenou náručí. Jednoduše řečeno – něco se nám dělat chce, ale ne zrovna to, co bychom měli.

Tipy, jak s prokrastinací zatočit

Prokrastinace se negativně podepisuje na naší produktivitě. Někteří mají tendence tíhnout k prokrastinaci více, jiní se umí pevněji držet svého time managementu a odolat. Pokud patříte do první skupiny, nemusíte zoufat. Níže si uvedeme hned několik tipů, jak na prokrastinaci vyzrát a konečně s ní efektivně zatočit.

#1 Myslete pozitivně

Ač to může znít jako naprosté klišé, pozitivní mindset – tedy nastavení mysli – je zde na místě. Budete-li totiž již od začátku myslet negativně a přemítat nad tím, jak se vám do dané činnosti nechce a jak moc nepříjemná pro vás je, ještě více si ji zprotivíte.

S pozitivním přístupem vám naopak práce půjde rychleji od ruky a vyhnete se zbytečnému stresu a chmurám. Možná ošálíte svůj mozek natolik, že se vám začnou vyplavovat hormony štěstí, a k původně odmítané činnosti si dokonce vytvoříte kladný vztah.

Jak na prokrastinaci - pozitivní myšlení

#2 Objevte svou motivaci

Čelíte-li nějakým nepříjemnostem, uvědomte si, co vše jejich překonáním získáte. Je naprosto pochopitelné, že se vám zrovna nechce učit na zkoušku ve škole nebo třeba vytvářet prezentaci do práce. Myslete však na to, že jakmile zkouškou projdete, nebudete se na ni muset znovu připravovat. Vytvoříte-li bravurní prezentaci do práce, dostanete pochvalu od vedoucího a navíc třeba získáte i plusové body k potenciálnímu povýšení v budoucnu. Jednoduše za vším hledejte motivaci.

#3 Buďte realisty

Při stanovování postupu a plánu na dosažení cíle myslete realisticky. Budete-li od sebe očekávat nemožné, sklouznete k prokrastinaci raz dva.

Nejprve daný úkol analyzujte, rozdělte na dílčí celky a postupujte krok za krokem. Při určování deadlinů pro jistotu vždy počítejte s časovou rezervou. Díky ní se nebudete cítit tolik ve stresu.

  • Schopnost odolávat stresu je jednou z tzv. měkkých dovedností (neboli soft skills). Co dalšího mezi ně patří? To se dozvíte v našem dalším článku!

Důležité je rovněž přizpůsobit si plán své vlastní přirozenosti, tzn. plnit úkoly v tu denní dobu, která vám vyhovuje nejvíce. Patříte-li mezi noční sovy, nenuťte se zbytečně vstávat a pracovat v brzkých ranních hodinách. Docílíte tím jedině toho, že budete nad úkolem dlouho lelkovat, a nakonec s ním „seknete“. To samé platí i obráceně.

Jak na prokrastinaci - realistické cíle

#4 Vytvořte si podnětné pracovní prostředí

Možná si to neuvědomujete, ale okolní prostředí hraje z hlediska naší produktivity poměrně významnou roli. Uzpůsobte si místnost a její vybavení tak, aby vám to co nejvíce pomáhalo s výkonem. Například si postavte pracovní stůl k oknu a užívejte si přílivu denního světla. Umístíte-li jej naopak do tmavého rohu místnosti, budete se nejspíš cítit docela stísněně.

Nezapomeňte odstranit veškeré rušivé elementy, které by vás mohly rozptylovat. Týká se to především mobilního telefonu. Ten buď vypněte nebo jej odneste do jiné místnosti. Nebudete tak mít tendenci neustále kontrolovat sociální sítě a zprávy.

  • Pokud se bez mobilního telefonu opravdu neobejdete, stáhněte si do něj alespoň užitečné vzdělávací aplikace. Třeba ty na výuku anglického či německého jazyka.
Jak na prokrastinaci - podnětné pracovní prostředí

#5 Odměňujte se

Někteří lidé potřebují motivovat k výkonu skrze odměnu. Odměnový systém si přitom můžete vytvořit i vy sami, je však nezbytné, abyste jej následně bez výjimek dodržovali.

Nejprve si stanovte dílčí cíle, kterých budete chtít postupně dosáhnout, a každému jednomu cíli pak přiřaďte určitou odměnu. Příkladem může být krátká pauza za splněnou část úkolu, oblíbené jídlo či sladká odměna nebo třeba různé formy relaxace(např. za dokončení zvlášť velké části úkolu si můžete dojít na masáž).

  • Dopřejte si jako odměnu kousek hořké čokolády! Jedná se o superpotravinu obsahující flavonoidy, kofein a antioxidanty, které mají příznivé účinky na mozkovou aktivitu, paměť a učení.

#6 Najděte si parťáka

Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. Zkuste se se svým kamarádem či kamarádkou dohodnout na vzájemné podpoře. Tímto způsobem se můžete jednak vzájemně hlídat a chránit před prokrastinací, a jednak se zároveň i chválit a odměňovat za kvalitní výkony. Tento tip funguje zejména v začátcích boje s prokrastinací.

Jak na prokrastinaci - ve dvou se to lépe táhne

#7 Aplikujte pravidlo 5 minut

Zařaďte do svého každodenního života pravidlo 5 minut. O co se jedná? Jde o to, že na začátku dne, případně pracovní doby, uděláte přednostně vše, co netrvá déle než 5 minut. Tak si očistíte svůj seznam úkolů od maličkostí a budete se moct plně soustředit na hlavní povinnosti.

#8 Začněte tím nejtěžším

Jakmile zbavíte svůj seznam úkolů pětiminutových záležitostí (viz předchozí tip), vrhněte se na nejtěžší úkol celého dne. Díky tomu se jej brzy zbavíte, a nebude vám tak nadále zatěžovat mysl. Na začátku dne navíc člověk disponuje největší zásobou energie, která se mu k řešení obtížného úkolu zajisté bude hodit. Budete-li jej neustále odsouvat až na konec dne, s největší pravděpodobností tam zůstane až do toho následujícího.

#9 Vyhněte se multitaskingu

Pokud míváte problém s prokrastinací, měli byste se vyhnout multitaskingu, tedy dělání více věcí najednou. Východiskem je tzv. single-tasking, kdy se soustředíte pouze a jenom na úkol, na kterém zrovna pracujete. Právě tomu byste měli věnovat veškerou svou pozornost, čas i energii.

Jak na prokrastinaci - vyhýbání se multitaskingu

#10 Proste začněte

Bez ohledu na to, kolik tipů a rad jste si již přečetli, začít s řešením daného úkolu je bezpochyby nejtěžší a bude vás to stát nemalé úsilí a přemáhání. Jakmile však svou počáteční nechuť překonáte, možná zjistíte, že to není zas tak hrozné. Začněte jakkoliv, na tom záleží, zbytek dořešíte v průběhu.

Tímto se dostáváme na konec našeho článku. Budete-li se výše uvedenými tipy řídit, zajisté se vám podaří ze začarovaného kruhu prokrastinace vystoupit. Jako odměna na vás bude čekat dobrý pocit z včasně vykonané práce a také volný čas, který díky své vylepšené produktivitě získáte.

+420 286 857 164