5 typicky ženských profesí: Znáte je všechny?

Ač by se v dnešní moderní době mohlo zdát, že se rozdíly mezi muži a ženami při výkonu určitých profesí stírají, přece jen existují takové, u nichž se stále přirozeně očekává, že je budou zastávat primárně ženy.

Mužská vs. ženská povolání: Kde se rozdělení vzalo?

To, že jsou některá povolání považována za ryze mužská či ryze ženská, má svůj  v historii původ především v historii. Některé práce jsou ženám přisuzovány už od nepaměti – vedle těch, které zmíníme v následujících řádcích, se jedná třeba o kuchařky, servírky či švadleny.

Dalším důvodem tohoto rozdělení jsou odlišné předpoklady mužů a žen. O ženách se obecně říká, že jsou empatičtější, pečlivější a důslednější. Tyto vlastnosti mohou ve větší míře využít třeba u profesí, kde je cílem pečovat o druhé.

Empatie

Samozřejmě je to jen obecné tvrzení, které v žádném případě nevyvrací existenci výjimek. O tom mimo jiné svědčí fakt, že se muži stále častěji objevují v zaměstnáních, jež bývala doménou žen, a stejně tak i obráceně. Klidně tak můžete narazit na muže pracující jako zdravotní bratři, prodavači v módním butiku, květináři, kadeřníci atp., a na ženy působící ve vedení firem, pilotující letadla nebo pracující třeba v armádě. Ale zpět k oněm typicky ženských povoláních. Která to tedy jsou?

Zdravotní sestra

Jedním z typicky ženských povolání je práce zdravotní sestry. Právě zde se výrazně uplatňují výše zmíněné předpoklady – jedná se totiž o povolání pečující vyžadující určitou míru empatie. Také jsme však uvedli, že v dnešní době nejsou ničím výjimečným ani zdravotní bratři.

Typicky ženské profese - zdravotní sestra

Učitelka v mateřské školce

Stejně jako v předchozím případě, i zde se jedná o povolání, pro jehož výkon je zapotřebí jistá dávka péče a empatie. Vzhledem k věku dětí ve školce a jejich potřebám není žádným překvapením, že v porovnání se základními školami je zde podíl žen o poznání větší.

Typicky ženské profese - učitelka v MŠ

Sekretářka

Další typicky ženskou profesí je práce sekretářky, občas nazývána též „asistentka ředitele“ atp. Jedním z důvodů, proč jsou zde hojněji zastoupeny ženy, je to, že muži většinou usilují o vyšší pozice, kde budou moct mít hlavní rozhodovací slovo. Třeba jako manažeři.

  • Na pozici sekretářky se jistě hodí znalost cizích jazyků. Co takhle vyzkoušet mobilní aplikace na výuku angličtiny či němčiny?
Typicky ženské profese - sekretářka

Účetní

Účetní profese si více než kterákoliv jiná žádá pořádnou dávku pečlivosti a důslednosti. Orientovat se v hromadě čísel, tabulek a grafů dá čas od času pěkně zabrat. Není proto divu, že tuto „nimravou“ práci vykonávají především ženy. Na druhou stranu se však stále více a více mužů hlásí na rekvalifikační kurzy účetnictví. Přece jen jde o perspektivní obor, který je a bude potřeba víceméně v každém podniku.

Typicky ženské profese - účetní

Floristka

Profese floristky je tvůrčí prací vyžadující určitou míru estetického cítění. Právě proto i zde nalezneme především ženy, které vytváření krásných kytic zajímá mnohem více než muže. To však nemění nic na tom, že občas lze narazit i na nadšeného floristu, který bude vázat kytice jedna báseň.

Typicky ženské profese - floristka

Chcete-li se věnovat určité profesi, která je typická pro opačné pohlaví, je třeba dát jednou pro vždy vale všem předsudkům. Jedná-li se o profesi, jež se poněkud vymyká vašemu oboru působení, stačí se přihlásit na některý z mnoha dostupných rekvalifikačních kurzů. Jeho absolvováním vám na cestě k vysněné kariéře už nic nebude stát v cestě. Budete-li svou práci vykonávat pouze z donucení, vystavujete se akorát riziku syndromu vyhoření.

Komentáře

Přidat komentář

Denní studium střední školy - Obchodní akademie Praha

Chcete studovat? 

Kontaktujte nás!

Fill in the blank
+420 286 857 164

2019 © Copyright OA Praha. Všechna práva vyhrazena

Aira GROUP s.r.o.