Angličtina pro začátečníky: Tipy a rady, jak na ni

Chcete se pustit do studia angličtiny? Skvěle! Hned v úvodu je však potřeba zmínit, že studium jazyků je běh na dlouhou trať. V běžecké terminologii bychom jej mohli přirovnat k maratonu – v obou případech je totiž důležité nepřepálit začátek, ale nasadit pozvolné a udržitelné tempo. V následujících řádcích zmíníme některé zásady, kterých byste se při učení cizího jazyka obecně měli držet, a také konkrétní výukové metody a aktivity, díky nimž se pro vás studium angličtiny stane zábavou.

Jakých zásad se při studiu cizího jazyka držet?

Chcete-li se učit opravdu efektivně a nestát se začátečníkem navěky, je třeba dodržovat určité zásady. Jaké to jsou?

Motivujte se a stanovte si reálné cíle

Motivace je důležitou součástí každého učebního procesu, zvláště pak tehdy, vychází-li podnět od vás samotných. Budete-li mít své PROČ, pak si při výskytu prvních těžkostí při studiu udržíte svůj směr a nebudete mít tendence s dosavadní snahou skoncovat.

Důležité je rovněž stanovení cílů, které jsou dosažitelné. Snažte se nepodlehnout počátečnímu nadšení a s ním spojené představě, že se budete denně hodiny učit. Nasaďte si takovou laťku, u které víte, že ji dokážete zdolat.

Angličtina pro začátečníky - stanovení cílů

Můžete si na sebe i takříkajíc „ušít bič“ a zapsat se do jazykového kurzu, který zaplatíte předem. Své peníze zajisté nebudete chtít promrhat, a proto se do studia chtě nechtě pravděpodobně pustíte.

Zaveďte si rutinu

Nevybudujete-li si pevné učební návyky, budete stále dokola selhávat, přestávat a hledat si výmluvy, až to nakonec vzdáte úplně. Ideálně si studium naplánujte na 3-4 dny v týdnu po 20 minutách. Dvacetiminutový interval je v začátcích naprosto dostačující, neboť během něj bude váš mozek pracovat naplno a budete se moct po celou dobu soustředit.

Co se denní doby týče, učte se samozřejmě tehdy, kdy vám to nejvíce vyhovuje, tzn. kdy máte klid a nikam nespěcháte. Po zbylé dny se angličtinou „nezávazně“ obklopujte – třeba si přečtěte knížku nebo sledujte filmy v angličtině.

Angličtina pro začátečníky - plánování času

Začněte s tím, co zrovna potřebujete

Tato zásada značně souvisí s důvodem, proč jste se do studia angličtiny vůbec pustili. Chystáte se na dovolenou? Pak je zbytečné ztrácet čas náročnou gramatikou či výrazy z obchodní angličtiny. Naopak se zaměřte na taková slovíčka a fráze, které využijete na letišti, v hotelu, v restauraci atp. Čeká vás výměnný pobyt v zahraničí? Doplňte si slovní zásobu související s vaším studiem. Potřebujete angličtinu v práci? Pak svou pozornost upřete na profesní angličtinu a zjistěte například to, jak vést obchodní schůzku či napsat obchodní e-mail. Rozhodně nepředpokládejte, že se vše naučíte mávnutím kouzelného proutku.

Angličtina pro začátečníky - co se učit jako první 

Nové návyky přidávejte postupně

Je vysoce pravděpodobné, že se anglicky nebudete učit pouze jedním způsobem, třeba „biflováním“ slovíček. Časem určitě budete chtít zařadit i jiné aktivity, jako jsou používání cizojazyčných mobilních aplikací, četba knih či sledování filmů a seriálů v anglickém znění.

To je zcela pochopitelné, ale učiňte tak poté, co se pro vás stávající návyk (aktivita) stane zcela přirozenou záležitostí, do které se nebudete muset nutit.

Sledujte plnění svých cílů

Jak na to? Můžete si například vytvořit tabulku, do níž si budete zaznamenávat, zda jste v ten či onen den dosáhli svých vytyčených cílů. Pohled na úspěšně odškrtnuté dny je opravdu velmi radostný a motivující.

Odměňte se

Sice to může znít jako klišé, ale odměna za dobře odvedenou práci je dalším z motivačních faktorů, který vám pomůže u studia setrvat.

Jaké výukové metody a aktivity se nabízí?

Způsobů, jak se naučit anglicky, existuje celá řada. Stačí si jen vybrat ten, který bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům a potřebám. Co takhle některý z následujících?

Online kurz

Patříte mezi ty, kteří zrovna dvakrát neoplývají volným časem? Pak je pro vás tím správným řešením online kurz, který můžete jednoduše absolvovat v pohodlí svého domova. Začátečníkům by se mohl líbit online kurz angličtiny vedený nadšeným brněnským učitelem Broňou, který vám přehledně a zábavně vysvětlí základní anglickou gramatiku.

Angličtina pro začátečníky - online kurz

Videa jsou dlouhá pouze 12-15 minut a na konci každého z nich vás čeká překlad 10 vzorových vět, abyste si probíranou látku vyzkoušeli a upevnili. Pokud si nebudete vědět rady, jednoduše se s Broňou spojíte na chatu. K videokurzu navíc máte doživotní přístup a jednotlivé lekce můžete opakovat tolikrát, kolikrát chcete.

Slovíčka, slovíčka a zase ta slovíčka

Ať už chcete nebo ne, bez slovíček se daleko nedostanete. Nemusíte se však uchylovat k běžným praktikám, kdy máte v jednom sloupci slovíčko česky, ve druhém pak anglicky, a zakrytím jednoho z nich se výrazy učíte. Existují mnohem zábavnější řešení – třeba jazykové kartičky Mnemory.

Jazykové kartičky Mnemory fungují na principu mnemotechnických pomůcek. Na jedné straně najdete anglické slovíčko i s výslovností a na druhé pak český překlad s pomocnou větou, díky níž si slovíčko zapamatujete o něco snáz.

Angličtina pro začátečníky - jak se učit slovíčka

Další užitečnou pomůckou mohou být obyčejné lepící papírky. Na ty si napíšete názvy předmětů, na které je nalepíte (třeba „door“ na dveře). Pokud o slovíčko každý den zavadíte pohledem, lépe se vám zafixuje do paměti.

Ať už se slovíčka rozhodnete učit jakkoliv, rozhodně se těmi novými hned nezahlcujte, ale postupně je dávkujte. Důležité je samozřejmě pravidelné opakování již naučených výrazů, neboť právě zde – více než kdekoli jinde – platí, že opakování je matka moudrosti.

Stáhněte si mobilní aplikaci na výuku angličtiny

Nejste zrovna doma – a nemůžete se tak obklopovat „lepítky“ – a kartičky si s sebou na cestu brát nechcete? Nevadí! Zajisté máte neustále po ruce telefon, do kterého si můžete stáhnout mobilní aplikaci na výuku angličtiny. Na trhu jich existuje celá řada, inspirovat se můžete v našem dalším článku, v němž vám vybrané aplikace představíme.

Čtěte anglické knížky a zprávy

Říkáte si, že čtení anglických knížek pro vás, jakožto začátečníky, bude příliš složité? Nemusí tomu být nutně tak. Stačí začít s jednoduchými dvojjazyčnými knihami pro začátečníky, klidně i s pohádkami, kdy na jedné straně máte anglický text, na straně druhé pak český překlad. Jedná se o tzv. zrcadlové knihy. Některé z nich jsou na konci kapitoly doplněny o různá kontrolní cvičení.

Angličtina pro začátečníky - knížky v angličtině

Pokud se zajímáte o současné dění, můžete vyzkoušet zjednodušené zpravodajství na webu News in Levels, kde si články můžete přečíst hned ve třech různých úrovních jazyka, a případně si je i poslechnout.

Překládejte si své oblíbené písně

Překládání oblíbených písní je něco, co vás zaručeně bude bavit. Nejen, že se naučíte nová slovíčka a zjistíte, o čem se v písni vlastně zpívá, ale také si ji pak budete moct zazpívat, aniž byste si museli jednotlivá slova z důvodu neznalosti textu vymýšlet. Navíc získáte i povědomí o různých idiomech a frázích.

Sledujte filmy a seriály v originálním znění

Často a rádi sledujete filmy a seriály? Pak z této činnosti vytěžte maximum a své oblíbené kousky si pusťte v originálním znění s anglickými titulky. Začněte těmi, které dobře znáte, neboť právě u těch pochopíte děj, ač nebudete v titulcích rozumět všem větám. Díky filmům a seriálům se seznámíte s různými akcenty a naposloucháte si správnou výslovnost.

Poslouchejte podcasty

S podcasty se v posledních letech doslova roztrhl pytel. Není se ale čemu divit – kdo z nás si čas od času nepustí televizi jako kulisu? Díky podcastu můžete mít 2v1 – jednak kulisu, jednak cenný zdroj informací o tom či onom tématu. Stačí si jen vybrat takové, které vás zajímá. Některé podcasty sice vyžadují hlubší znalost jazyka, ale existuje také celá řada podcastů určených právě začátečníkům a mírně pokročilým. Zkusit můžete třeba BroňaCast, Easy Stories in Englishči podcasty z dílny BBC.

Angličtina pro začátečníky - podcasty

Povídejte si s rodilým mluvčím

Co si budeme – z učebnice se mluvit nenaučíte. Tou nejlepší školou, jak se naučit plynule konverzovat, je konverzace s rodilým mluvčím. A kde ho hledat?

Vyzkoušejte třeba službu italki.com, která vám umožní komunikovat s mluvčími z celého světa, aniž byste se museli zvednout z gauče. Jednoduše si vyberete lektora, který je vám sympatický, a zavoláte si přes internet.

Pokud přece jen preferujete osobní kontakt, zavítejte do jazykové kavárny!

Angličtina pro začátečníky - konverzace s cizinci

Vyrazte do zahraničí

Posledním způsobem, který zmíníme, je samozřejmě cesta do zahraničí. Strávíte-li čas v nějaké zemi, kde budete od rána do večera obklopeni angličtinou a česky na vás nepromluví ani klika u dveří, pak vás to chtě nechtě donutí se anglicky naučit.

Při výběru konkrétní metody učení je nejdůležitější to, aby vás to bavilo. Jakmile se budete do výuky příliš nutit, pravděpodobně skončíte dřív, než jste vůbec začali.

Komentáře

Přidat komentář

Denní studium střední školy - Obchodní akademie Praha

Chcete studovat? 

Kontaktujte nás!

Fill in the blank
+420 286 857 164

2019 © Copyright OA Praha. Všechna práva vyhrazena

Aira GROUP s.r.o.